Informacje

 o naszej restauracji 

O nas

PIZZA - ...na tym znamy się najlepiej!
A propos PIZZA - co to takiego? Wszyscy wiemy, ale czy tak naprawdę wiemy?
Niby jest to zwykły placek - 
w swej podstawowej wersji z wytrawnego ciasta drożdżowego (foccacia) na którym rozsmarowujemy 
sos pomidorowy i posypujemy go tartym serem mozarella, dodajemy ziół takich jak bazylia czy oregano 
i pieczemy w mocno rozgrzanym piecu... i tyle z teorii.

Może teraz nieco z historii
Niektóre źródła donoszą iż potrawę podobną do pizzy podawali na swych stołach już starożytni Grecy.
Były to płaskie chleby posmarowane oliwą, czosnkiem, posypane ziołami. Z Grecji trafiły do starożytnego Rzymu.
Po sprowadzeniu do Europy pomidorów, w XVII-wiecznym Neapolu do pizzy zaczęto nieodłącznie stosować sos
pomidorowy. Pierwsza współczesna pizza miała powstać w 1889, kiedy to Neapol odwiedziła królowa Włoch
Małgorzata Sabaudzka wraz z mężem (Margherita i Umberto di Savoia). Tamtejszy piekarz, niejaki Raffaele 
Esposito, przygotował na jej cześć specjalną potrawę – pizzę, w której podstawowymi składnikami były:
pomidory, ser mozzarella i bazylia, reprezentujące narodowe barwy Włoch. Nazwano ją margherita i do dziś jest
to nazwa najpopularniejszej i najprostszej wersji pizzy.

A co dzieje się w praktyce?
W praktyce każdy z nas kiedyś pewnie próbował zrobić doskonałe ciasto na pizzę, nawrzucać na nią co tylko
przyjdzie nam do głowy, i wierzyć że będzie dobrze... niestety z reguły nie jest. Pizza to sztuka
- sztuka polegająca na idealnej kompozycji ciasta (tak, tak ciasto to tajemnica),z odpowiednio dobranym sosem
pomidorowym - bo jak wiemy pomidor a pomidor to dwie zupełnie różne rzeczy, i z idealną kopozycją składników
- składników świeżych, soczystych, pachnących i dobranych tak
- byś mógł poczuć serce jakie wkładamyw nasza pizzę! 

Sztuka którą w naszej pizzerii zgłębiamy od lat!
Bo jak już mówiliśmy - PIZZA... na tym znamy się najlepiej!
Zatem nie ma na co czekać - zapraszamy do próbowania tego co jest naszą pasją!